Een luchtdichtheidsmeting of ‘blowerdoortest’ is een test die wordt uitgevoerd om de luchtdichtheid van een gebouw te meten. Het doel is om te bepalen hoeveel lucht ongecontroleerd een gebouw binnendringt of ontsnapt via kieren, naden, of andere openingen. Dit wordt ook wel "luchtlekken" genoemd.
De test levert een v50-waarde op die aangeeft hoe luchtdicht het gebouw is. Deze waarde kan, op basis van het rapport, ingerekend worden in een EPB-resultaat.
Om de blowerdoortest te kunnen uitvoeren, wordt een buitendeur 'vervangen' door een frame met hierin een luchtdicht doek en een ventilator. Daarna wordt er een drukverschil gecreëerd tussen binnen en buiten, waarbij gemeten wordt hoeveel lucht aan het gebouw ontsnapt of infiltreert. Dit alles gebeurt volledig volgens voorschriften van de norm STS-P 71-3 en onder toezicht van een kwaliteitskader.
De prijs is voornamelijk afhankelijk van de grootte van het bouwwerk en het doel van de test (A- of B-test). Bezorg bij jouw prijsaanvraag dus zeker de plannen.
Veelal wordt de test uitgevoerd wanneer het bouwwerk zo finaal mogelijk afgewerkt is. Denk maar aan het afkitten of -pleisteren van de vensters, het plaatsen van plinten of afwerking van het dampscherm op zolder. Dit is de zogenaamde A-test. De test kan ook al tijdens de werken gebeuren om mogelijke luchtlekken in een vroeg stadium op te sporen. Dat noemt met dan de B-test.
Luchtlekken zorgen voor warmteverlies, wat leidt tot hogere energiekosten voor verwarming of koeling. Luchtlekken kunnen ook tocht veroorzaken, wat het wooncomfort vermindert. Een blowerdoortest helpt bij het opsporen en dichten van deze lekken. Daarenboven levert het snel 5 tot 10 E-peil punten op in het EPB-resultaat.