Wie denkt aan isoleren, zou daarbij onmiddellijk ook aan ventileren moeten denken. Een goed werkend ventilatiesysteem mag niet ontbreken in een hedendaagse woning.
Wijzer kan de taak als ventilatieverslaggever op zich nemen en staat jou bij vanaf het ontwerp, over de uitvoering, tot de eindcontrole.
Vooraleer de werken starten wordt er in samenspraak met het bouwteam een ventilatievoorontwerp opgemaakt. Dat is de basis voor de uiteindelijke uitvoering. Tijdens de werken geven we advies en als het systeem volledig werkt dan komen we langs en checken we of alles correct werd uitgevoerd.
Dit bestaat uit drie eenvoudige zaken. Eerst is er de aanvoer van verse buitenlucht in de droge ruimten, zoals leefruimten en slaapkamers. Dan is er de doorstroom van de lucht en als laatste de afvoer van de vervuilde lucht uit de natte ruimten, zoals de wasplaats en de keuken.
De verplichting geldt enkel voor nieuwbouw woningen of ingrijpende energetische renovaties van woningen. De verslaggever wordt best aangesteld samen met de EPB-verslaggever vooraleer de werken starten.
Bij een WTW of warmteterugwinningssysteem wordt de warmte aan de afgevoerde lucht onttrokken en terug afgegeven aan de verse aangetrokken lucht. Dit vrij eenvoudige systeem bezorgt je een mooie energiebesparing.
Dit is het eenvoudigste systeem waarbij de verse lucht op een natuurlijke wijze wordt aangetrokken langs openingen zoals raamroosters. De afvoer gebeurt, net als bij een systeem D, via een centrale ventilator.
Hierbij gebeurt zowel de aanvoer als de afvoer van lucht via een centrale ventilator. Er zijn dus geen raamroosters nodig. Een ander voordeel is de mogelijkheid om een warmteterugwinningssysteem te voorzien.
Dit zijn kwaliteitskaders voor ventilatie (maar ook voor luchtdichtheid). Alle verplichte taken gebeuren via een kwaliteitskader. Zo kan een kwalitatieve uitvoering, volgens de huidige normen, gegarandeerd worden.