Wie vandaag een nieuw gebouw laat oprichten of een bestaand gebouw renoveert, heeft daarbij meestal te maken met de EPB-eisen.
Wijzer adviseert hierbij welke maatregelen nodig zijn om aan die eisen te voldoen. We denken ook samen met jullie na over hoe we jullie project op vlak van woonkwaliteit, duurzaamheid en energieprestatie kunnen verbeteren.
EPB staat voor Energieprestatie- en binnenklimaat. Energieprestatie gaat voornamelijk over de energiezuinigheid van het gebouw. Binnenklimaat gaat over de woonkwaliteit van het gebouw.
Elk project is anders. Daarom voorzien we steeds een prijs op maat. Deze is afhankelijk van een aantal factoren zoals de grootte en de complexiteit van het gebouw.
Als voor jouw gebouw een omgevingsvergunning werd verkregen of een melding werd gedaan én de medewerking van een architect daarvoor vereist was. In bepaalde specifieke gevallen zijn er wel vrijstellingen.
Enkel een erkende EPB-verslaggever mag de wettelijk voorziene EPB-taken uitvoeren en daarover verslaggeven aan het VEKA. Enkel personen met een specifiek diploma kunnen deelnemen aan het examen tot erkenning.
EPB is verplicht bij bouwen of verbouwen, terwijl een EPC verplicht is bij verkopen of verhuren. Daarnaast is de inhoud en manier van opmaken niet volledig dezelfde. Er zijn ook twee verschillende deskundigen voor nodig.
Het S-peil of Schil-peil is één van de EPB-eisen. Het maximale S-peil is enkel bij nieuwbouw woningen van toepassing. Het is een maat voor de isolatiegraad en performantie van de buitenschil van de woning.
Het E-peil is één van de EPB-eisen. Het is een maat voor de globale energieprestatie van het gebouw. Hoe lager, hoe energiezuiniger het gebouw. Bij een eenvoudige renovatie wordt géén E-peil berekend.
Als bepaalde zaken niet voldoen aan de EPB-eisen, dan kan het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) je hiervoor een boete opleggen. Een voorbeeld is géén of te weinig ventilatie in een bepaalde ruimte.