Een warmteverliesberekening is een gedetailleerde berekening die bepaalt hoeveel warmte een gebouw verliest aan de omgeving. Het doel is te berekenen hoeveel verwarmingsvermogen nodig is om een comfortabele binnentemperatuur te behalen.
Met deze nauwkeurige berekening vermijd je een te grote of te kleine verwarmingsinstallatie, wat energieverspilling of comfortproblemen kan voorkomen.
Naast de warmteverliesberekening kunnen we het afgiftesysteem gaan dimensioneren. Met deze dimensioneringsnota hebben we een geldig stavingsstuk voor het EPB-dossier.
Vanaf 1 januari 2023 is het bij een nieuwbouw woningen verplicht te bewijzen dat de vloerverwarming of convectoren op lage temperatuur voldoende zijn om de comforttemperaturen te behalen. Alleen met een warmteverliesberekening en dimensioneringsnota kan dit aangetoond worden.
De prijs voor veiligheidscoördinatie is afhankelijk van de grootte en complexiteit van het project. Bezorg bij jouw prijsaanvraag dus zeker de plannen, maar ook een kleine verduidelijking van het type afgiftesystemen dat gewenst zijn.
In principe is dat niet uitgesloten, maar om aan de EPB-eisen te voldoen moet men aantonen dat de radiator voldoende warmte afgeeft bij maximaal 45°. Veelal is dit met klassieke radiatoren niet het geval of moeten er héél grote radiatoren geplaatst worden. Vloerverwarming en convectoren zijn efficiëntere systemen bij lage temperatuur.
Vuistregels bij het bepalen van warmteverliezen zijn vaak te algemeen en houden veelal geen rekening met de specifieke kenmerken van een gebouw zoals ventilatie, raamoppervlakten, bouwmaterialen. Vuistregels kunnen een te hoog vermogen suggereren, wat resulteert in onnodige kosten voor een te grote installatie, of juist een te laag vermogen, waardoor het comfort in het gebouw in gevaar komt.